Bild på gymnasieelever.

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Arbeta med människor och hälsa.

Våra lärare har bred erfarenhet av bland annat sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och arbete med personer med funktionsvariationer. Det ger dig en bred kompetens och god inblick i olika vårdområden.

Programmet är certifierat och ingår i Vård- och omsorgscollege Skaraborg. Det innebär både hög kvalitet på utbildningen och samverkan med arbetslivet. 

VISSTE DU DET HÄR OM PROGRAMMET?
Inför höstterminen 2021 förändrades Vård- och omsorgsprogrammet. Förändringen resulterade i en mer nationellt sammanhållen utbildning med fler obligatoriska vårdkurser. Det ger dig en ännu starkare grund att stå på efter gymnasiet och efter dina tre år hos oss kan du titulera dig som undersköterska!

Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Förändringen innebär högre kvalitet och säkerhet, men det ställer också högre krav på både lärare och elever.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor är en obligatorisk del av kurserna. Det är en viktig del av utbildningen där du får möjlighet att arbeta inom de flesta vårdområden. 

BIDRAG TILL B-KÖRKORT
För elever som börjar sin utbildning hösten 2023 eller senare finns möjlighet att få bidrag till B-körkort. För att få det behöver du uppfylla följande kriterier:

  • Godkänt körkortsprov, teoretiskt och praktiskt
  • Fullständig yrkesexamen från programmet
  • Diplom från Vård- och omsorgscollege


TYP AV PROGRAM:
 Yrkesprogram

PROGRAMMET FINNS PÅ: Västerhöjd

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Undersköterskeexamen. Grundläggande behörighet och möjlighet till särskild behörighet för högskolestudier.

Om du vill...

  • skaffa dig de grundläggande kunskaper som du behöver för att arbeta som vård- och omsorgspersonal inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri och med personer med funktionsvariationer

 

...välj då Vård- och omsorgsprogrammet.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".