Bild på gymnasieelever i skolans kök.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

God start med världens möjligheter.

Gillar du att laga mat och drömmer om att se världen? I Restaurang- och livsmedelsprogrammets toppmoderna kök och matsalar lär du dig matlagningens hantverk från grunden. Våra lärare har bred kompetens både från restaurang och storkök och dessutom goda kontakter i branschen. Som elev hos oss driver du och dina klasskamrater också vår egen restaurang med gäster från företag och privatpersoner. Det får dig att utvecklas lite extra.

Bra kockar och serveringspersonal är en bristvara både på den svenska och den internationella marknaden. Därför finns det gott om jobb. Här hemma växer restaurangbranschen inom kommun och landsting, med bra arbetstider och god arbetsmiljö. Utanför Sverige finns stora utvecklingsmöjligheter på restauranger i hela världen.

VISSTE DU DET HÄR OM PROGRAMMET?
Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet deltar varje år i SM i utomhusmatlagning och Yrkes-SM i matlagning.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet samarbetar med toppkrogar i hela Sverige. Vi gör bland annat studiebesök på kända restauranger, bagerier och konditorier. 

Branschrepresentanter besöker programmet via gästspel där mat och dryck står i fokus.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor är en obligatorisk del av kurserna på utbildningen.

PROGRAMMET PASSAR DIG SOM:

  • vill arbeta med servering
  • vill arbeta med matlagning i olika typer av kök

TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram

PROGRAMMET FINNS PÅ: Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Grundläggande högskolebehörighet samt yrkesexamen.

EXEMPEL PÅ VIDAREUTBILDNINGAR INOM YRKESHÖGSKOLAN:

  • Sommelier
  • Måltidskreatör
  • Arbetsledare inom måltidsverksamhet

 
Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".