Bild på elever som arbetar tillsammans.

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Måla, bygg och anlägg för framtiden.

Vill du satsa på ett framtidsyrke och gå vidare till ett varierande och självständigt jobb direkt efter studenten? Titta då lite närmare på Bygg- och anläggningsprogrammet.

Här bygger du en bred och stabil grund att stå på för att arbeta inom byggbranschen. Oavsett vilken inriktning du valt att gå får du under första året prova på programmets övriga inriktningar. Under utbildningen genomför du olika behörighetskurser mot respektive inriktning såsom Heta arbeten, Säkerhet på väg och Mobila plattformar.

VILKEN INRIKTNING PASSAR DIG?

Anläggningsförare/anläggningsarbetare: För dig som vill jobba som maskinförare, väg-, mark- och anläggningsarbetare. Du lär dig att göra beräkningar och använda avvägningsinstrument samt att köra gräv- och lastmaskiner.

Husbyggnad: För dig som vill bli snickare. Du lär dig att bygga ett nyckelfärdigt hus från grunden samt utföra arbetet på ett arbetsmiljösäkert sätt. Du får kunskap om olika byggtekniker och moment, som att läsa ritningar, samt bygga bjälklag, väggar och takstolar.

Måleri: För dig som vill bli byggnadsmålare. Du får lära dig allt inom invändig målning (tapetsering, sprutmålning, sprutspackling) och allt inom utvändig målning.

VISSTE DU DET HÄR OM PROGRAMMET? 
Bygg- och anläggningsprogrammet är rekommenderat av Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN). Det är en garanti för att vår utbildning håller extra hög kvalitet. BYN anordnar varje år en skoltävling för anläggningsförare.

Du har möjlighet till dubbla utbildningsböcker inom anläggning och anläggningsförare.

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor inom den inriktning du har valt.

PROGRAMMET PASSAR DIG SOM:

  • vill lägga grunden till ett framtida jobb inom bygg- och anläggningsbranschen.
  • vill bli snickare, målare, anläggningsförare eller något liknande yrke.

 
TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram  

PROGRAMMET FINNS PÅ: Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Yrkesexamen med möjlighet till grundläggande högskolebehörighet. 

EFTER AVSLUTAD UTBILDNING
För att bli anställningsbar med full lön inom branschen behöver du, efter din gymnasieutbildning, genomgå en lärlingsperiod på ett företag som omfattar 2.000–4.000 timmar (2–3 år). Under denna tidsperiod är du anställd med en lärlingslön. När du sedan är klar med din lärlingstid är du färdigutbildad och kan få full lön.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".