Bild på elever som arbetar.

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Måla, bygg och anlägg för framtiden.

Vill du satsa på ett framtidsyrke och få chans till jobb direkt efter studenten? Då kanske Bygg- och anläggningsprogrammet är något för dig.

Här bygger du en bred och stabil grund att stå på för att arbeta inom byggbranschen. Oavsett vilken inriktning du väljer får du under första året prova på programmets övriga inriktningar. Under utbildningen genomför du olika behörighetskurser för respektive inriktning, till exempel Brandfarliga arbeten, Säkerhet på väg och Mobila plattformar.

INRIKTNINGAR

Anläggningsförare/anläggningsarbetare: För dig som vill jobba som maskinförare eller väg-, mark- och anläggningsarbetare. Du lär dig att göra beräkningar och använda avvägningsinstrument samt att köra gräv- och lastmaskiner. Inriktningen ger dig möjlighet till grundutbildning som anläggningsförare och anläggningsarbetare.

Husbyggnad: För dig som vill bli snickare. Du lär dig att bygga ett nyckelfärdigt hus från grunden samt utföra arbetet på ett arbetsmiljösäkert sätt. Du får kunskap om olika byggtekniker och moment, som att läsa ritningar, samt bygga bjälklag, väggar och tak.

Måleri: Du utbildas till byggnadsmålare/servicemålare som är ett varierande och skapande yrke. Du får lära dig invändig och utvändig målning i olika miljöer.

VISSTE DU DET HÄR OM PROGRAMMET? 
Bygg- och anläggningsprogrammet rekommenderas av Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN). Det är en garanti för att vår utbildning håller extra hög kvalitet. BYN anordnar varje år en skoltävlingar för elever på programmet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor är en obligatorisk del av kurserna på vald inriktning.

PROGRAMMET PASSAR DIG SOM:

  • vill lägga grunden till ett framtida jobb inom bygg- och anläggningsbranschen.
  • vill bli snickare, målare, anläggningsförare eller något liknande yrke.

 
TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram  

PROGRAMMET FINNS PÅ: Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Grundläggande högskolebehörighet samt yrkesexamen.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".