Här listas vanliga frågor och svar.

Jag är sjuk -  var ska jag anmäla det?

Du ska ringa till Skola24 på tel 0515-77 76 20, varje dag du är sjuk och före din första lektion.

Blir du sjuk under skoldagen ska du meddela din mentor eller skolsköterska.

Hur gör jag om jag måste gå på tandläkarbesök eller till läkare?

Vad gäller om jag vill vara ledig några dagar från skolan?
  • Utifrån en individuell bedömning av din studiesituation kan din mentor bevilja ledighet upp till fem dagar per läsår. Om du är omyndig måste vårdnadshavare ta kontak med din mentor.
    Du måste själv ta ansvar för dina studier under frånvaron. Vid längre ledighet (mer än en dag) måste du ta kontakt med undervisande lärare och ni ska tillsammans göra en plan för hur du kan ta igen det som missas under ledigheten. Mentor registrerar den överenskomna ledigheten som giltig frånvaro i Skola24.
  • Fyll i blanketten ”Ledighet - ansökan för elev” som du hämtar Fronter eller på expeditionen.
  • Vid begäran om ledighet i mer än fem dagar tillstyrker/avstyrker mentor och rektor/programledare fattar beslut.
Jag håller på att ta körkort – får jag vara ledig för det?

Vid körkortsutbildning kan din mentor endast bevilja ledighet för halkkörning, Risk ett, teoriprov samt uppkörning. Ta kontakt med din mentor som beviljar ledighet och registrerar det som giltig frånvaro i Skola 24.

Jag har uppdrag som elevskyddsombud, elevrådsrepresentant eller annat uppdrag, att företräda mina klasskamrater. Jag behöver nu vara ledig från en eller flera lektioner för att kunna fullgöra det – vad gäller?

Du har rätt att var ledig från lektioner i samband med att du utför ditt uppdrag och du har även rätt att få kompensation för den undervisning som du missar på grund av uppdraget. Ta kontakt med din mentor som beviljar ledighet och registrerar det som giltig frånvaro i Skola24.

Vad händer om jag skolkar/har ogiltig frånvaro?

Du missar viktiga moment i undervisningen som kan påverka ditt betyg.

Skolan har skyldighet att informera CSN (centrala studiestödsnämnden) om du har otillåten frånvaro mer än några enstaka timmar under en månad eller har upprepad frånvaro.

Har jag rätt till studiebidrag när jag går i gymnasiet?

Gymnasieskolan är en frivillig skolform men har du tackat ja till en plats är det krav på att du ska vara närvarande. Det betyder att du ska studera på heltid (undantag för sjukdom) för att få rätt till studiebidrag.

Har jag rätt till busskort?

En elev som har minst 6 km till skolan har rätt till busskort så kallat skolkort. Kontakta expeditionen på din skola.

Är jag försäkrad på skolan?

Alla elever inom Gymnasium Skövde omfattas av en olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller dygnet runt, fritid och lov. Om du råkat ut för en olyckhändelse som du tror kan omfattas av denna försäkring ska du ta kontakt med din mentor.

Finns det några stipendier att söka i Skövde?

Arne Lorentzons stipendium riktar sig bland annat till elever i gymnasieskolan i Skövde. Syftet med stipendiet är att uppmuntra och belöna kreativitet och nytänkande. Stipendiesumman är på 25 000 kronor och kan delas ut till en eller flera sökanden. Juryn som utser vinnande bidrag består av representant från Arne Lorentzon AB samt representanter från sektor barn och utbildning.

Theodor Egnells stipendium riktar sig till väl meriterade elever som studerar på universitet eller högskola och som avlagt studentexamen eller har slutbetyg från åk 3 vid gymnasieskolan Skövde. Ansökan finns att hämta på Skövde kommuns hemsida.

Jag har fått betyg F i en kurs men vill pröva för högre betyg  - hur gör jag?

Ta kontakt med kursansvarig lärare för att få reda på hur du ska förbereda dig. Fyll i blanketten ”Prövning från F till högre betyg” som du kan hämta Fronter/eller på expeditionen.

Jag har klagomål på utbildningen - hur gör jag?

När du har klagomål på utbildningen ska du i första hand vända dig till mentor/undervisande lärare. Mentor/undervisande lärare ska då utreda klagomålet och vidta nödvändiga åtgärder samt även kontakta dig. Är du inte nöjd åtgärderna ska du vända dig till din rektor.Läs mer om våra rutiner för klagomål.

Jag tycker att det är svårt att hänga med på lektionerna i ett ämne vad gör jag?

Ta kontakt med undervisande lärare och berätta om vad du tycker är svårt – du har rätt att få stöd.

Om du inte tycker att du får den hjälp du behöver ska du kontakta din mentor så att ni tillsammans funderar på hur ni ska gå vidare.

Jag vill byta program – hur gör jag?

Ta kontakt med din mentor. Byte av kan medges efter genomfört möte med elev/vårdnadshavare, rektor, mentor och studie- och yrkesvägledare.

Jag vill byta kurs – hur gör jag?

Rådgör med mentor samt studie- och yrkesvägledare.

Jag vill inte fortsätta min utbildning på gymnasieskolan, vart vänder jag mig?

Inför detta viktiga beslut behöver du diskutera det med någon på skolan så att du har bra information om hur du kan gå vidare till andra studier eller arbete. Kontakta din mentor, någon av studie- och yrkesvägledarna eller din rektor.

Det är viktigt för oss att du känner att du fått det stöd du behövt för att klara dina studier, om du inte känner så vill vi gärna att du berättar det för oss. Vid avhopp från studierna ska du fylla i blanketten ”Studieavbrott – anmälan om” som du får av din mentor.

Är du under 20 år omfattas du av kommunens uppföljningsansvar. Bor du i Skövde kan du själv kontakta ungdomskonsulenten via kommunens kontaktcenter 0500-49 80 00.

Får jag köpa loss min elevdator när jag tagit studenten?

Nej. Nuvarande avtal mellan ATEA/LIN och Skövde kommun innehåller inget villkor om att elever ska ha möjlighet att köpa loss lånedatorn.

Jag är allergisk mot vissa födoämnen och behöver specialkost – hur gör jag?

Du ska fylla i en blankett som heter ”Specialkost” och som finns att hämta hos skolsköterskan.

Jag avstår från viss mat pågrund av religiösa skäl och behöver specialkost – hur gör jag?