Det är elevens hemkommun, det vill säga den kommun där eleven är folkbokförd, som beslutar om stöd för dagliga resor mellan bostaden och skolan. Hemkommunens ansvar gäller oavsett om eleven får sin utbildning på en kommunal- eller fristående gymnasieskola samt när eleven studerar på annan ort.
Elever folkbokförda i Skövde kommun
För att få stöd för dagliga resor mellan bostaden och skolan ska följande förutsättningar vara uppfyllda:
- Eleven är folkbokförd i Skövde kommun.
- Avståndet mellan elevens bostad och skola är minst sex kilometer.
- Eleven är inte beviljad ekonomiskt stöd till inackordering (inackorderingstillägg).
- Eleven har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen (1999:1395).
Kostnadsansvaret för elevernas dagliga resor gäller till och med första kalenderhalvåret det år eleven fyller 20 år.
Busskort
I första hand ges stödet i form av ett busskort för resor med allmän kollektivtrafik.
Elever som ska börja eller redan går på Västerhöjd, Kavelbro eller någon av de fristående skolorna i Skövde kommun ansöker om busskort via nedanstående e-tjänst. Även elever som är folkbokförda i annan kommun men som ska börja eller redan går i skola i Skövde kommun gör ansökan om busskort i samma e-tjänst.
Elever som ska gå på gymnasieskola i annan kommun skickar ansökan till den skolan eller den kommunen.
Elever i anpassade gymnasieskolan ansöker om skolskjuts via e-tjänsten för skolskjuts.
Fordonsersättning
I andra hand kan stödet utgå som en kombination av busskort och fordonsersättning om avståndet till närmaste busshållplats från elevens folkbokföringsadress är minst 5 km och om eleven i övrigt uppfyller ovanstående villkor för dagliga resor.
Fordonsersättning betalas ut vid självskjuts från folkbokföringsadress till närmaste busshållplats och i synnerliga fall vid resa folkbokföringsadress – skola.
Ersättning utgår för enkelresa från bostad till busshållplats och omvänt, det vill säga högst två enkelresor per skoldag.
Fordonsersättning utbetalas per kalendermånad enligt Skatteverkets norm för skattefri reseersättning med eget fordon. Fordonsersättningen utges för faktiska kostnader, dock högst 1/30 av prisbasbeloppet.
Ersättning vid praktik och APL
Om en elev deltar i obligatorisk praktik eller arbetsplatsförlagt lärande (APL) kan stöd utgå för dagliga resor mellan bostad och praktik-/APL-plats. Eleven kontaktar i dessa fall sin skola.
Rätten till stöd för dagliga resor i samband med praktik/APL utgår utifrån samma kriterier som elevresor mellan bostad och skola men med undantag av att avståndet i stället beräknas mellan bostad och praktik-/APL-plats.
En elev kan inte få inackorderingstillägg samtidigt med ersättning för elevresor mellan bostad och praktik-/APL-plats.
Inackorderingstillägg (ekonomiskt stöd till inackordering)
Du som går i gymnasieskola eller anpassad gymnasieskola med offentlig huvudman kan få inackorderingstillägg i stället för busskort om du på grund av lång resväg måste inackordera dig på skolorten.
Riktlinjer för elevresor och stöd till inackordering