Hantverksprogrammet (HV) - Frisör

Arbeta kreativt och serviceinriktat som frisör.

Hantverksprogrammet är till för dig som vill påbörja en spännande resa mot att bli frisör. Under utbildningen tränar du på alla frisörmoment.

Du lär dig kundservice och ekonomi, färglära och frisyrdesign och kan dessutom välja till kurser som Brudkoordinator och Stil- och färganalys. I skolans egen salong får du praktisera dina kunskaper på kunder och du som elev får jobba mot kundens önskemål precis som i arbetslivet. I utbildningen ingår också kursen Entreprenörskap där du får prova på att starta och driva ett UF-företag.

På din frisörutbildning på Gymnasium Skövde får du möjlighet att ta dina första steg mot ett gesällbrev. Programmet har ett samarbete med frisörernas branschorganisation för att förbereda eleverna för sitt delprov och gesällprov.

Programmet har en inriktning: Frisör

VISSTE DU ATT: Hantverksprogrammet i Skövde har mycket gott rykte i branschen. Vi har ett gott samarbete med Sveriges Frisörföretagare och Handelsanställdas förbund.

TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram

PROGRAMMET FINNS PÅ: Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Yrkesexamen med möjlighet till grundläggande högskolebehörighet.

KRITERIER FÖR ATT TA GESÄLL
Efter tre år på gymnasiet måste du ha godkänt i svenska, engelska, matte och samhällskunskap samt klara delprovet som Sveriges Frisörföretagare tillsammans med Handelsanställdas förbund anordnar. Det är ett teoretiskt prov samt sex praktiska moment.

UTBILDNINGSBOKEN
Alla elever/trainees som vill bli behöriga frisörer ska nu skaffa en utbildningsbok. Boken följer eleven fram till gesällprovet och är ett bevis samt kontroll på genomförd utbildning. Timmar ska fyllas i av elev/trainee och signeras av lärare/handledare.

Om du vill...

• arbeta med människor
  • ha ett kreativt yrke
  • arbeta med färg och form

...välj då Hantverksprogrammet inriktning Frisör.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".