Hantverksprogrammet (HV) - Frisör

Arbeta kreativt och serviceinriktat som frisör.

Hantverksprogrammet är till för dig som vill påbörja en spännande resa mot att bli frisör. Under utbildningen tränar du på alla frisörmoment.

Du lär dig kundservice och ekonomi, färglära och frisyrdesign och kan dessutom välja till kurser som Brudkoordinator och Stil- och färganalys. I skolans egen salong får du praktisera dina kunskaper på kunder.

På din frisörutbildning på Gymnasium Skövde får du möjlighet att ta dina första steg mot ett Gesällbrev. Genom ett samarbete mellan frisörernas branschorganisation och Kavelbro kan vi erbjuda alla våra elever att under sin skoltid genomföra det så kallade "delprovet". Detta prov sker i slutet av sista terminen på utbildningen och ger våra elever ett bra bevis på sina kunskaper och färdigheter.

Våra utbildningslokaler finns i Pentahuset men från och med 14 november finns vi på Kavelbrovägen 17.

VISSTE DU ATT: Hantverksprogrammet i Skövde har mycket gott rykte i branschen. De flesta av våra elever gör sitt gesällprov redan under utbildningen, vilket är väldigt ovanligt bland andra frisörprogram.

TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram

PROGRAMMET FINNS PÅ: Kavelbro (lokaler i Pentahuset vid Balthazar och Volvohuset) men från 14 november i lokaler på Kavelbrovägen 17.

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Yrkesexamen med möjlighet till grundläggande högskolebehörighet.

KRITERIER FÖR ATT TA GESÄLL
Efter tre år på gymnasiet måste du ha godkänt i svenska, engelska, matte och samhällskunskap samt klara delprovet som Sveriges Frisörföretagare tillsammans med Handelsanställdas förbund anordnar. Det är ett teoretiskt prov samt sex praktiska moment.

UTBILDNINGSBOKEN
Alla elever/trainees som vill bli behöriga frisörer ska nu skaffa en utbildningsbok. Boken följer eleven fram till gesällprovet och är ett bevis samt kontroll på genomförd utbildning. Timmar ska fyllas i av elev/trainee och signeras av lärare/handledare.

Om du vill...

• arbeta med människor
  • ha ett kreativt yrke
  • arbeta med färg och form

...välj då Hantverksprogrammet inriktning Frisör.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".