Hantverksprogrammet (HV) - Frisör

Arbeta kreativt och serviceinriktat som frisör.

Hantverksprogrammet är till för dig som vill påbörja en spännande resa mot att bli frisör. Under utbildningen tränar du på alla frisörmoment.

Du lär dig allt du behöver kunna för att jobba som frisör. Det vill säga klippning, färgning, uppsättningar, styling, permanent, make-up, kundservice, inköp och ekonomi. Du kan dessutom välja till kurser för att bli diplomerad som fransstylist och inom olika hårförlängningstekniker.

I skolans egen salong får du praktisera dina kunskaper på kunder. Här får du jobba mot kundens önskemål precis som i arbetslivet. I utbildningen ingår också kursen Entreprenörskap där du får prova på att starta och driva ett UF-företag.

Hantverksprogrammet i Skövde har mycket gott samarbete med Sveriges Frisörföretagare och Handelsanställdas förbund. Det ger utbildningen en kvalitetsstämpel.

VISSTE DU ATT: På vår frisörutbildning på Gymnasium Skövde får du möjlighet att ta dina första steg mot ett gesällbrev. Programmet har ett samarbete med frisörernas branschorganisation för att förbereda dig för ditt delprov och gesällbrev.

TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram

PROGRAMMET FINNS PÅ: Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Yrkesexamen med möjlighet till grundläggande högskolebehörighet.

KRITERIER FÖR ATT TA GESÄLL
Efter tre år på gymnasiet måste du ha godkänt i svenska, engelska, matte och samhällskunskap samt klara delprovet som Sveriges Frisörföretagare tillsammans med Handelsanställdas förbund anordnar. Det är ett teoretiskt prov samt sex praktiska moment.

UTBILDNINGSBOKEN
Alla elever/trainees som vill bli behöriga frisörer ska nu skaffa en utbildningsbok. Boken följer eleven fram till gesällprovet och är ett bevis samt kontroll på genomförd utbildning. Timmar ska fyllas i av elev/trainee och signeras av lärare/handledare.

Om du vill...

• arbeta med människor
  • ha ett kreativt yrke
  • arbeta med färg och form

...välj då Hantverksprogrammet inriktning Frisör.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".