Fordons- och transportprogrammet (FT)

Arbeta med bilar och tunga fordon.

Gillar du att meka med motorer och fordon? Ser du en framtid som yrkeschaufför på världens vägar? Vill du satsa på ett framtidsyrke och gå vidare till ett varierande och självständigt jobb direkt efter studenten? Fordons- och transportprogrammet ger dig breda teoretiska och praktiska kunskaper i två spännande branscher där det finns gott om jobb efter avslutad utbildning.

VILKEN INRIKTNING PASSAR DIG?

Personbil: Du lär dig att utföra felsökning, reparation och service. I årskurs 2 och 3 arbetar du i skolans kundverkstad och tränar på kundkontakt, beställning av reservdelar och fakturering. Utbildningen sker i samarbete med Volvo Car Sverige och Bilia för att du ska få lära dig den allra senaste tekniken. Samarbetet gör Gymnasium Skövde till en certifierad skola där lärare och elever får en spetskompetens inom området.

Transport: Du lär dig att köra tung lastbil med släp och får kunskaper om godshantering. Här kan du ta körkort i klasserna B, BE, C och CE samt ta förarbevis för truck, hjullastare och lastbilsmonterad kran.

VISSTE DU ATT: Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) anordnar varje år tävlingar runt om i landet där gymnasielever tävlar mot varandra i transportteknik. De bästa eleverna gör sedan upp i Svenska Mästerskapen.

PROGRAMMET PASSAR DIG SOM:

• är intresserad av fordon
  • drömmer om att bli yrkeschaufför eller arbeta inom logistik, eller
  • vill bli mekaniker eller kundmottagare

TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram

PROGRAMMET FINNS PÅ:  Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Yrkesexamen med möjlighet till grundläggande högskolebehörighet.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".

Gymnasium Skövde

Kavelbro