Fordons- och transportprogrammet (FT)

Arbeta med bilar och tunga fordon.

Gillar du att meka med motorer och fordon eller tänker du dig en framtid som yrkeschaufför på världens vägar? Vill du satsa på ett framtidsyrke och gå vidare till ett varierande och självständigt jobb direkt efter studenten? Titta då lite närmare på våra inriktningar på Fordons- och transportprogrammet.

Fordons- och transportprogrammet ger dig breda teoretiska och praktiska kunskaper i två spännande branscher och rustar dig för en framtid i yrken där det finns gott om jobb.

VILKEN INRIKTNING PASSAR DIG?

Personbil: För dig som tycker om att meka med personbilar. Du lär dig felsökning med olika datasystem och att reparera och utföra service på olika fordonstyper.

Transport: För dig som vill lära dig att köra tung lastbil med släp och dessutom få kunskaper om godshantering. Här kan du ta körkort i klasserna B, BE, C och CE samt ta förarbevis för truck, hjullastare och lastbilsmonterad kran.

VISSTE DU ATT: Motorbranschens Yrkesnämnd anordnar varje år en tävling där man utser Sveriges bästa klass och bästa elev inom personbilsteknik. Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd anordnar varje år tävlingar runt om i landet där gymnasielever tävlar mot varandra i transportteknik och de bästa eleverna gör sedan upp i Svenska Mästerskapen.

PROGRAMMET PASSAR DIG SOM:

• är intresserad av fordon
  • drömmer om att bli yrkeschaufför eller arbeta inom logistik, eller
  • vill bli mekaniker eller kundmottagare

TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram

PROGRAMMET FINNS PÅ:  Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Yrkesexamen med möjlighet till grundläggande högskolebehörighet.

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".