Introduktionsprogrammen

Om du vill uppnå behörighet till yrkes- eller högskoleförberedande gymnasieprogram.

Introduktionsprogram är en rättighet för dig som inte är behörig till ett nationellt program. Vilket introduktionsprogram du väljer beror på om du söker dig mot ett högskoleförberedande program eller mot ett yrkesprogram. Utbildningen är på heltid och har en tydlig individualisering som utgår utifrån din kunskapsutveckling för att du ska nå dina mål. Inget introduktionsprogram leder till en examen, tanken är att det ska leda dig vidare till utbildning eller arbete.

Inom gymnasieskolan finns det fem olika introduktionsprogram som ska ge dig möjlighet att komma in på ett  nationellt program eller leda till arbete. Gymnasium Skövde erbjuder samtliga introduktionsprogram:

• Preparandutbildning
  • Programinriktat individuellt val (PRIV)
  • Individuellt alternativ
  • Yrkesintroduktion
  • Språkintroduktion

De fem introduktionsprogrammen har olika syften och delvis olika innehåll, eftersom de planeras utifrån dina behov och förutsättningar. Vi erbjuder arbetslivsinriktade utbildningar inom verkstad, restaurang och bygg som ger dig nödvändiga kunskaper för arbetslivet. I nuläget finns det ett stort personalbehov inom dessa yrken.

Planen för din utbildning ska, enligt skollagen, innehålla utbildningens syfte, längd och huvudsakliga innehåll. Utifrån detta utformar vi tillsammans en individuell studieplan efter dina behov och intressen, så långt det är möjligt. För att du ska nå dina mål följer vi upp din utveckling och utvärderar och ändrar planen om det behövs, alltid i samråd med dig och dina vårdnadshavare.

PREPARANDUTBILDNING
Utbildningen är anpassad för dig som är studiemotiverad och vill bli behörig på ett år. Utbildningen skapas speciellt för dig och innehåller de grundskoleämnen där du inte har fått godkänt.

PROGRAMINRIKTAT INDIVIDUELLT VAL (PRIV)
Du läser integrerat med elever på ett nationellt yrkesprogram. Det du saknar i grundskoleämnena, matematik eller engelska får du stöd och hjälp med på schemafast tid hos oss. Resterande gymnasiekurser i karaktärsämnen läser du tillsammans med elever på nationellt program.

INDIVIDUELLT ALTERNATIV
Utbildningen är speciellt inriktad till dig som behöver förbereda dig för att kunna söka ett nationellt program, annan fortsatt utbildning eller en yrkesintroduktion.

Individuellt alternativ erbjuds i två inriktningar:

• Gymnasieförberedande
    Här förbereder du dig för ett nationellt program eller annan fortsatt utbildning, 1–3 år.
  • Yrkesförberedande
    Här erbjuds du en arbetslivsinriktad utbildning som förbereder dig för arbetslivet och skapar förutsättningar för en anställning. Du erbjuds att läsa praktiska och teoretiska ämnen, både utifrån grundskolans kunskapskrav och vissa gymnasiekurser med utgångspunkt i den praktiska verksamheten (verkstad, restaurang och bygg), 1–3 år.

YRKESINTRODUKTION
Du har gått individuellt alternativ det första året och har gjort ett yrkesval. Yrkesintroduktionen ska ge dig en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dig att komma in på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram.

SPRÅKINTRODUKTION
Den här utbildningen är till för dig som nyligen kommit till Sverige och som är mellan 16 och 19 år. Du saknar de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. Utbildningen har tyngdpunkt i det svenska språket. Det finns olika vägar att gå beroende på motivation, intresse och dina tidigare kunskaper. På språkintroduktion arbetar flerspråkig personal.

Språkintroduktion erbjuds i tre inriktningar:

• Högskoleförberedande
    Här erbjuds du minst tolv ämnen. Det är för dig som vill bli behörig till ett högskoleförberedande program på gymnasiet och du gör ett val mellan antingen samhällsorienterande eller naturorienterande ämnen.
  • Yrkesförberedande
    Här erbjuds du minst åtta ämnen. Det är för dig som vill bli behörig till ett yrkesförberedande program på gymnasiet.
  • Förberedande för vuxenutbildning och arbetsliv
    För dig som är 18 år eller äldre. Du läser svenska som andraspråk, matematik, engelska och samhällskunskap.