Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Stabil grund för både jobb och studier.

Barn- och fritidsprogrammet är perfekt för dig som vill kunna gå ut i jobb direkt efter studenten och ändå ha möjlighet att läsa vidare på högskola. Här får du yrkesexamen i branscher där det är stor efterfrågan på kompetent personal. Samtidigt kan du skaffa dig den högskolebehörighet som behövs för att söka in på de flesta utbildningar.

På Barn- och fritidsprogrammet tränar vi på att lösa praktiska problem, att samarbeta och att kommunicera med andra människor. Du lär dig att leda en grupp och skaffar dig gott om kunskaper för ditt kommande yrkesliv. Samtidigt utvecklas du som människa, vilket du har nytta av hela livet. Många med stort idrottsintresse kombinerar utbildningen med NIU/LIU eller RIG.

VILKEN INRIKTNING PASSAR DIG?

Fritid och hälsa: För dig som vill arbeta med förebyggande hälsa och/eller satsa på din idrott. Efter studenten kan du jobba som gym- och gruppträningsinstruktör eller badpersonal. Du kan också läsa vidare, exempelvis till sjukgymnast eller idrottslärare.

Pedagogiskt arbete: För dig som vill arbeta med barns utveckling och lärande. Efter studenten kan du gå vidare till jobb som barnskötare eller elevassistent. Du kan också läsa vidare, exempelvis till fritidspedagog eller lärare.

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor inom den inriktning du valt.

VISSTE DU ATT: Alla våra tredjeårselever arrangerar en hajk med heldagsaktiviteter för lågstadieelever (pedagogiskt arbete) respektive gymnasieelever (fritid och hälsa).

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET PASSAR DIG SOM:

• Vill arbeta med hälsa och friskvård
  • Vill arbeta med människor i olika åldrar
  • Vill utveckla ditt ledarskap
  • Vill satsa på en idrott i kombination med dina gymnasiestudier

TYP AV PROGRAM: Yrkesprogram

PROGRAMMET FINNS PÅ: Kavelbro

PROGRAMMET GER FÖLJANDE BEHÖRIGHET: Yrkesexamen med möjlighet till grundläggande högskolebehörighet.

PROGRAMMET ERBJUDER MÖJLIGHETEN TILL ATT GÅ:

• NIU Nationell Idrottsutbildning inom inriktningen Fritid och hälsa
  • LIU Lokal Idrottsutbildning inom inriktningen Fritid och hälsa

Mer information om utbildningen samt programblad hittar du under "Länkar" och "Dokument".