Bild på Johanna Hedlund.

Fler tjejer vill bli lastbilschaufförer

Andelen tjejer som söker till Fordons- och transportprogrammet med inriktning transport har ökat de senaste åren.

Johanna Hedlund (bilden) är en av fyra tjejer i årskurs 3 på Gymnasium Skövde Kavelbro som har valt Fordons- och transportprogrammets inriktning transport. Hon tycker det är ett roligt och intressant jobb att vara lastbilschaufför.

De elever som har valt transportinriktningen har efter studenten oftast inga svårigheter att få arbete. Och många arbetsgivare anställer gärna tjejer eftersom de generellt sett kör försiktigt och planerat.

På Fordons- och transportprogrammets inriktning transport utbildas eleverna till att lära sig att kunna köra olika fordon på ett yrkesmässigt sätt samt grunderna i att arbeta med godshantering. De får lära sig allt om att transportera, lasta och hantera gods samt fördjupade kunskaper inom den allt mer avancerade kommunikationsutrustning som finns i moderna transportfordon. De får också lära sig enklare reparationer av olika transportfordon. De körkortsklasser som inriktningen erbjuder är B, BE, C och CE.